Бъдещите бази на Марс

Проект за колония на Червената планета, създадена от 3D принтери

Архитектите от Foster + Partners, които строят и известния кампус на Apple, разкриха своята концепция за модулна колония на Марс, която да бъде отпечатана с 3D принтери.

Идеята е жилищата за четири и повече астронавти да бъдат отпечатани от реголит – рохкава пръст и скали, намерени на повърхността на Червената планета.

Създадена като част от 3D Printed Habitat Challenge (конкурс, организиран от America Makes и NASA). Концепцията ще бъде изградена на два етапа от полуавтономни проботи преди пристигането на астронавтите на Марс.

Първата фаза ще бъде изборът подходящо място и ще бъде изкопан кратер с дълбочина метър и половина. След това ще бъдат доставени и надуваемите модули, които ще бъдат поставени в кратера, за да формират ядрото на местообитание.

Три различни типа роботи ще работят на Марс, всеки със своите специфични функции, ще бъдат използвани в процеса на строителство.

  • “Diggers” (“Копачи”) за изкопаване на кратера.
  • “Transporters” (“Превозвачи”) за наместването на модулите по местата им.
  • “Melters” (“Претопяващи”) за сливане на марсианската почва в материал за 3D печат.

Още за Foster + Partners – на сайта им.

Следваща Post

Предишна публикация Post

Галерия

7 Изображения

Бъдещите бази на Марс Бъдещите бази на Марс Бъдещите бази на Марс Бъдещите бази на Марс Бъдещите бази на Марс Бъдещите бази на Марс Бъдещите бази на Марс

© 2022 Photocreme.com – твоето вдъхновение

Уеб дизайн - Стефан Парнаров